Rondtocht door het uitgestrekte Rondane.
Four seasons in a day.

Noorwegen is erg geschikt voor meerdaagse trektochten. Het is uitgestrekt, goed begaanbaar en je mag overal kamperen. Wij kozen voor Rondane, omdat ik hier een aantal jaar terug een paar mooie dagtochten heb gelopen. Rondane is een berggebied dat wat minder bekend is, het moet het afleggen tegen Jotunheimen dat iets verderop ligt. De bergen zijn goed te beklimmen, de dalen erg uitgestrekt en zelfs in de zomer ligt er volop sneeuw. Wanneer je er van houdt om echt de wildernis in te trekken, is dit een perfecte plek.

In vijf dagen hebben we een ronde gelopen waarbij we drie toppen hebben beklommen: Vinjeronden, Rondslottet en de Hogronden. We zijn begin juli gegaan, veel eerder had ook niet gekund. Er lagen nog veel sneeuwvelden, de meeste smelten ook tijdens de zomer niet. De tocht is nergens technisch, al is er vaak geen pad en loop je over steenvelden. Dit maakt de tocht zwaar zeker in combinatie met de lange afstanden. We hebben vrijwel volledig de markering gevolgd, alleen aan het einde van dag 3 hebben we een stuk afgesneden.

Praktische gegevens

Dag 1: Aankomst op Oslo Lufthavn, met trein naar Otta. Taxi naar de parkeerplaats bij Rondvasbu (Spranget). Lopen naar dal onder Vinjeronden. Kamperen op 1400m.
Dag 2: Naar zadelpunt tussen Vinjeronden en Storronden, Vinjeronden, Rondslottet. Daarna afdalen aan noordzijde, kamperen in het dal.
Dag 3: Hogronden beklommen, aan noordzijde afgedaald, richting Doralseter. Doorgestoken (geen pad) richting route. Totale looptijd is circa 10 uur, met 1000 meter stijgen en dalen. Kamperen bij de meertjes.
Dag 4: Richting Rondvassbu via dal, kleine beklimming (450m). Kamperen tussen Rondvasbu en Spranget.
Dag 5: Naar Spranget lopen, bus naar Otta. Trein naar Oslo.

Kaarten
Meer informatie

Rondvassbu hut in de Rondane
Noorse treinmaatschappij NSB (ja echt!)
Bustijden vanaf Otta treinstation

Foto’s
  • Duur 5 dagen
  • Niveau Zwaar
  • Overnachten Tent
  • Jaar 2014

Leave a Reply