Trektocht over de Schartes en langs de Seen van de Lechtaler Alpen.
Einsam und frei wie der Adler.

De Lechtaler Alpen zijn niet het bekendste wandelgebied van Oostenrijk. Wat mij betreft hoeft dat ook niet te veranderen, we hebben een groot deel van de tijd het rijk alleen gehad. We hebben in vijf dagen een ronde gelopen waarbij we meerdere zadelpunten zijn overgestoken. De Lechtaler Alpen zijn niet extreem hoog, de hoogste berg is de Parseierspitze (3040 meter). Toch is het een lastig begaanbaar gebied, omdat de bergruggen steil zijn. De dalen zijn lieflijk, gaan dan over in gruishellingen en monden uit in kalkstenen kammen. In 2011 hebben we in september hier een tocht gelopen. Formeel is wildkamperen niet toegestaan, maar buiten het hoogseizoen wordt het getolereerd. Tenminste, wij hebben geen enkel probleem gehad.

We zijn op de eerste dag vroeg uit Nederland vertrokken, zodat we eind van de middag al op pad waren. Vanuit Gramais zijn we naar de Kogelsee gelopen, een flinke warming up. Tijdens de drie dagen erna hebben we een ronde gelopen langs de Steinsee, Rosskarscharte en Leiterjoch. Er zitten pittige stukken tussen, met flink klauterwerk langs staalkabels. Een klimuitrusting heb je niet nodig, wat lef en goede conditie wel! Dat levert je dan wel een spectaculaire trektocht op met elke dag weer een leuke kampeerplek.

 

Praktische gegevens

Dag 1: Aankomst in Gramais, direct op pad gegaan. 800 meter stijgen, kamperen aan de Kogelsee.
Dag 2: Kogelsee, Hanauer Hutte, Vordere Dremelscharte, Steinsee.
Dag 3: Steinsee, Steinsee Hutte, Rosskarscharte, meertje ten noorden van Wurtemburger Haus.
Dag 4: Wurtemburger Haus, Leiterjochl, Streichgampenjoch, kamperen aan Albittbach op circa 2200 meter.
Dag 5: Albittbach, Branntweinboden, Gramais. Aankomst rond 11 uur. Auto naar Nederland.
Vervoer: Auto, in circa acht uur vanaf Rotterdam naar Gramais gereden. Daar de auto laten staan.
Tijd van het jaar: Wij gingen begin september. De route was sneeuwvrij, water was er voldoende. We hebben bewust gekozen voor september, in de zomer kan het te druk zijn om te wildkamperen. In juni kan er nog sneeuw liggen op de route.

Kaarten

Lechtaler Alpen weergeven op een grotere kaart

Lechtaler Alpen weergeven op een grotere kaart
Meer informatie

Lechtaler Hohenweg
Interactieve kaart van Oostenrijk met wandelpaden

Foto’s
  • Duur 5 dagen
  • Niveau Zwaar
  • Overnachten Wildkamperen
  • Jaar 2011

Leave a Reply