West Highland Way, het noordelijke deel.
Voor de liefhebber van bergen, mist en uitgestrekte landschappen.

De West Highland Way is de bekendste trektocht van Schotland. En daar is een goede reden voor: Het is een mooie manier om de wilde kant van Schotland te ontdekken. Zeker als je dat niet in het hoogseizoen doet.

De hele route loopt van Milnganie, net buiten Glasgow, naar Fort William. Wij hebben gekozen voor het noordelijkste deel omdat dit het meest bergachtig en verlaten is. Via Google Earth hadden we voor de eerste nacht al een mooi meertje gespot de rug van de Ben Nevis. Daar moet je toch perfect kunnen kamperen met uitzicht op de top?

Bij aankomst op de eerste dag bleek dat inderdaad een perfecte plek: op een prima afstand voor een eerste dag en volledig vlak. Het meertje zelf hebben we alleen nooit te zien gekregen door dichte mist. Wanneer we een paar meter van de tent afliepen was deze al onzichtbaar. De volgende ochtend hebben we dan ook besloten dat het zinloos was om naar de top te gaan.
Na de afdaling hebben de West Highland Way opgepikt. Een regenachtige dag later liet Schotland zich op z’n best zien. Tijdens dag 3 en 4 wisselden mooie bergen, uitgestrekte vlakten en meertjes met kuddes met herten elkaar af.
Einde van dag 4 we toch weer omhoog gegaan om alsnog een top te beklimmen. We hebben de tent weer op ongeveer 600m hoogte gezet op de Beinn Dorain. De volgende ochtend zijn we vroeg naar de top gelopen en zo toch een echte munro aan te kunnen tikken. Vanzelfsprekend in de dichte mist!

 

Praktische gegevens

Dag 1: Aankomst in Edinburgh met huurauto naar Bridge of Orchy. Auto parkeren, trein naar Fort William. Start trektocht naar Ben Nevis (1344m). Kamperen op 600m op Ben Nevis, naast Lochan Meall an T-Suidhe.
Dag 2: Ben Nevis afgedaald vanwege mist, West Highland Way gevolgd tot King Lochleven. Blackwater hostel ivm regen.
Dag 3: WHW gevolgd, tot aan oversteek van zijtak van Loch Ba. Wildkamperen op mooie plek honderd meter van de route af.
Dag 4: WHW gevolgd tot Bridge of Orchy. Vanaf daar Beinn Dorain op. Kamperen vlak onder zadelpunt.
Dag 5: Tent laten staan, Beinn Dorain (1076m) op en terug. Afdalen naar Bridge of Orchy, met auto terug naar Edinburgh.
Vervoer: Easyjet vlucht Amsterdam-Edinburgh, daarna met huurauto. Naar Glasgow is ook mogelijk.
Tijd van het jaar: Wij gingen eind april. Hier en daar lag er nog sneeuw, de kou viel mee. Weer is onbestemd, we hebben één dag regen gehad, verder wisselvallig. De zomer is berucht om de midges en de drukte op de WHW. Van beide hebben wij geen last gehad.

Kaarten
Meer informatie

GPS track van hele route.
Officiële site van de West Highland Way

Foto’s
 

  • Duur 5 dagen
  • Niveau Eenvoudig
  • Overnachten Tent, hostel
  • Jaar 2010

Leave a Reply