Trektocht over de rug van de Sierra Nevada met uitzicht op de Mulhacén.
Ongemarkeerd, ongerept en ongelofelijk mooi.

De Sierra Nevada is een geïsoleerd berggebied in het zuiden van Spanje. Met meerdere toppen boven de 3000 meter is dit echt een hooggebergte. De hoogste berg is de Mulhacén, met 3479 meter de hoogste berg van Spanje. In 2013 hebben we een trektocht gemaakt in het gebied rond de Mulhacén.

Het oorspronkelijke plan was om in vier dagen over de Mulhacén en de achterliggende 3000’ers te trekken. Ziekte op de eerste dag en veel sneeuw zorgden ervoor dat we een alternatief moesten verzinnen. Het resultaat was een mooie driedaagse trektocht over de rug aan de oostkant van de Mulhacén. We hebben ons verbaasd dat we toevallig zo’n mooie route ontdekten: Goed begaanbaar en voor een groot deel verlaten. Het wordt nergens echt technisch, en de hoogteverschillen zijn goed te doen.

Op de vierde dag hebben we in de ochtend nog een dalwandeling gemaakt, die ik globaal heb ingetekend. Compleet anders: Groen, veel vruchtbomen door het mooie dorpje Ferreirola.

 

Praktische gegevens

Dag 1: Aankomst in Malaga met huurauto naar Trevelez. Overnachting in hotel.
Dag 2: Trevelez, Rio de Trevelez, dan Rio de Puerto de Jerres volgen tot iets voor de laguna’s. Wildkamperen.
Dag 3: Door naar de Laguna del Puerto, dan omhoog op de noord-oost helling. Dan de rug op ten oosten van Mulhacén. Wildkamperen op hoogte.
Dag 4: Rug aflopen, en afdalen richting Trevaléz. Laatste stuk over GR7. Overnachten in hotel in Trevelez.
Dag 5: Gemarkeerde rondwandeling via Busquistar, Ferreirola en Portugos. Via kust terug naar Malaga.
Vervoer: Transavia vlucht Rotterdam-Malaga, daarna met huurauto.
Tijd van het jaar: Wij gingen eind juni. De route was redelijk sneeuwvrij, de route over de Mulhacén werd wel gelopen, maar was niet sneeuwvrij. Met minder sneeuw moet je rekening houden met weinig drinkwater wanneer je boven bent, er lopen geen beken.

Kaarten
Meer informatie

Op Pad artikel over de Sierra Nevada

Foto’s

 

  • Duur 4 dagen
  • Niveau Gemiddeld
  • Overnachten Hotel, tent
  • Jaar 2013